Jääkiipeily on jollain tavalla samanlainen kalliokiipeilyä, että se liittyy tekniikoita käsitellä pystysuora tai lähes pystysuora nousu – kuitenkin, vaikka monet menetelmät ja jopa jotkut pyydykset käytetään jääkiipeilyä on samanlainen kuin kalliokiipeilyä, jääkiipeilyä on joitakin erityisiä eroja, koska luonne jäätä.

Urbaanin ympäristön jäätävimmät lajit

Yleensä jääkiipeilijät nousevat jääpuikolle (osa jäätikköä, jossa jää on lentänyt jäätikön reunaan suhteellisen nopealla vauhdilla, luoden sileän liukaspinnan), jäädytetyt vesiputoukset ja kiviset pinnat, joiden yli vesi on jäätynyt. Jään koostumus voi vaihdella suuresti riippuen säästä ja jäätyypistä, jota kiivennetään – alppijää on jäätä, joka muodostuu sateesta vuoren yli, ja se on yleensä kiivennyt osana vuoren nousua, kun taas vesijää tulee virtaavista vesilähteistä, jotka jäätyvät talvella.

Kuten kalliokiipeilyssä, jääkiipeilijät käyttävät köysijärjestelmiä, jotka on kiinnitetty jonkinlaiseen valjaaseen, joka on kiinnitetty belay-järjestelmään, joka mahdollistaa köyden vapauttamisen hallitusti (ja estää sitä vapautumasta putoamisen sattuessa) ja kytketty mahdollisimman tiukasti kiipeilypintaan erilaisilla työkaluilla. Kun kiipeät jäätä, ihmiset yleensä käyttää saappaat crampons liitteenä – piikkejä pohjat saappaat käytetään saamaan parempaa pitoa kävellessä jäätä, ja piikkejä edessä boot crampons käytetään enemmän vakautta, kun kiipeily pelkkä jääpinta.

Seikkailupäivä Korouoman rotkolaaksossa

Jääkiipeilijät myös hyödyntää jääkirves auttaa heitä nousemaan – jääkirve on useita käyttötarkoituksia, ja voi jopa olla ainoa pala kiipeilyä laitteita käytetään helpompi luokka kiivetä. Kävellessäsi jään pintaa pitkin jääkirves voidaan käyttää kävelykepinä vakauden takaamiseksi, ja kun kiipeät kirveen poimintaa, sitä voidaan käyttää tikarina tai jääkirves voidaan kääntää yläpuolisena upottaakseen poimintaa korkeampaan jäätä, jotta kiipeilijä voi vetää hänet kauemmas jääpinnan kylkeä ylös.

Vaikka kalliokiipeilijät usein upottaa piikkejä puolelle rock kasvot auttaa itseään kiivetä, tämä voi aiheuttaa jään muuttua epävakaa. Tämä on johtanut onttojen jääruuvien ja V-kierrejärjestelmien käyttöön (joissa kaksi risteystä reiät ovat tylsiä jäässä ja köysi törmää yhteen reikään ja ulos toisesta). Viime sää on otettava huomioon, kun jääkiipeilyä kuin pinnat voivat olla liukas tai epävakaa seurauksena sademäärä, joka on tapahtunut parin viime päivän aikana. Tietenkin jääkiipeilijät myös käyttää enemmän täyte ja materiaalit lämpöä kuin kalliokiipeilijät. Jääkiipeily voi olla hauskaa ja tarjota vielä suurempia haasteita joissakin tapauksissa kuin kalliokiipeilyä, joten se on yksi äärimmäisistä ulkoilulajeista maailmassa!