Kiipeily on mielenkiintoinen mutta haastava harrastus. Moni lähtee kiipeilyretkelle toiseen maahan asti, sillä Suomen maasto ei tarjoa samanlaisia kiipeilymahdollisuuksia, kuin monen muun Euroopan maan huiput. Retki kuin retki on kuitenkin mukava ikuistaa esimerkiksi valokuvaamalla. Kuvia saa näpsittyä jo omalla älypuhelimella, mutta otitpa kuvia puhelimella tai kameralla, on muistettava muutamia tärkeitä seikkoja ennen matkaan lähtöä.

 

Pidä huoli laitteiston turvasta

Olipa suunnitelmissasi sitten älypuhelin tai kunnon järjestelmäkamera, huomioi, että mitä tahansa pakkaat mukaasi, on se myös kannettava mukana. Älä siis ota kaikkein painavinta kameraa mukaasi retkelle, sillä se voi muuttua väsyttäväksi lisävarusteeksi jo retken alkumetreillä. Kätevimpiä kuvauslaitteita ovat oma älypuhelin ja pienet, aktiiviliikuntaan suunnatut GoPro-kamerat, jotka eivät paina paljoa ja joille on mahdollista hankkia monia lisävarusteita.

Muista kiinnittää kamera jotenkin muihin varusteisiisi, jotta se ei pääse tipahtamaan ja hukkumaan maastoon. Kiinnittämiseen on olemassa monenlaisia erikoisvarusteita, joita voi tilata esimerkiksi netistä. Kameran voi kiinnittää esimerkiksi käteen, takkiin, laukkuun tai muualle. Lisäksi, retkellä ei aina ole aurinkoinen sää. Mieti siis, mikä on järkevin varuste haastavissa tai kosteissa olosuhteissa tai mille laitteille saat hankittua luotettavan kosteuden suojan.

 

Testaa kameraa kotona

Jos kyseessä on uusi kamera, testaa sitä ensin kotona tutustuaksesi kameraan. Kun kameran käyttö on hallussa, on kuviakin helpompi ottaa reissun aikana. Myös matkaseura kiittää, kun pysähtymiseen ei tarvitse tuhlata viittä minuuttia jokaisen kuvan kohdalla, vaan kuvaus sujuu jouhevasti retken sivussa.

Tylsintä retkellä on, jos kamera lakkaa toimimasta kesken reissun. Jotta näin ei pääsisi käymään, pakkaa kameraa varten mukaan ylimääräisiä muistikortteja ja akkuja tai pattereita sekä laturi.

 

Kunnioita luontoa

Joskus oikeaa kuvakulmaa joutuu vähän etsimään. Sen sijaan että räpsisit kuvia vain menemään, kokeile erilaisia kuvakulmia ja valoja. Vastavalo on valoista haastavin, mutta saattaa tuottaa upeita taidekuvia. Muista, että päivänvalo on helpoin kuvausvalo, sillä pimeässä monet kamerat tarvitsevat lisätukea ja kuvasta tulee helposti heilahtanut tai tärähtänyt.

Varmista, ettei oma tai kaverisi varjo livahda kuvaan mukaan. Muista tarkistaa myös se, mitä on kuvakohteesi taustalla, ja siirrä kaikenlainen aiheeton pois kuvasta, kuten pussit ja muut tarvikkeet. Parhaimmissa kuvissa kuvan merkitys ja kohde on selkeästi näkyvillä. Yritä aina sijoittaa kuva niin, että pystyt vielä myöhemmin muistamaan, miksi otit kuvan ja mikä kuvassa oli ideana. Valokuvauskirjoista saa hyviä ideoita ja ajatuksia kuvien ottamiseen ja sommitteluun, joka saattaa nostaa omien matkakuvien tasoa huomattavalla tavalla. Valokuvakirjan mukaan ottaminen ei kuitenkaan ole suositeltavaa, sillä se voi koitua liian painavaksi kannettavaksi.

Jos kuvaat luontokohteita, pidä huolta ettet kuvaamisen tiimellyksessä vahingoita luontoa. Älä kuluta maastoa enemmän kuin on tarvis, äläkä esimerkiksi katko oksia puista saadaksesi ne pois tieltäsi. Jos kuvaat eläimiä, ole erityisen varovainen, etteivät ne joko säikähdä tai suutu, tai jopa loukkaannu kuvaksen aikana. Ole erityisen varovainen, jos kuvausalueellasi on pentuja. Erityisesti suuret eläimet voivat osoittautua erityisen vaarallisiksi jälkikasvuaan suojellakseen, ja pienemmät eläimet saattavat hyljätä pentunsa, jos ne ovat joutuneet ihmisten koskettamiksi. Tämä koskee myös linnunpesiä, joita ei saisi häiritä, joten on parempi olla kuvaamatta niitä laisinkaan. Muista, että sinä olet luonnossa luontoa varten, luonto ei sinua varten.

 

Muunlaista dokumentointia

Kameralla voi ottaa kokemuksista myös videoita, joita on mukavaa katsella myöhemmin. Videot välittävät reissusta ja sen tunnelmasta paljon kuvia enemmän. Taiteelliset voivat myös dokumentoida reissua piirroksin ja maalauksin. Tällöin koko reissu kannattaa suunnitella tämän aktiviteetin ympärille, eikä tehdä reitistä liian pitkää, jotta itselle mieluisimman maiseman ikuistamiseen jää hyvin aikaa.