Kiipeily on erittäin monipuolinen urheilulaji, mutta se on muutakin kuin fyysistä treeniä. Kiipeilyyn kuuluu yhteisöllisyys, jossa mottona on muiden auttaminen. Kiipeilijät ovat kuin yksi suuri perhe, jonka sisällä järjestetään kiipeilymatkoja sekä erilaisia illanviettoja. Sisäkiipeilyhalleissa voi kiipeilyä treenata, mutta kiipeilijälle harrastuksen kohokohtia ovat kuitenkin erilaiset reissut elämyksellisille kiipeilypaikoille, joita löytyy niin kotimaasta kuin ympäri maailmankin.

 

Suomi

Mustavuori on upea kiipeilypaikka, johon ei kuitenkaan ihan aloittelijan kannata suunnata. Se sijaitsee Tampereella ja 30-metrisellä kallioseinämällä on valmiiksi asennettuja liimapultteja ja porahakoja. Valmiita reittejä on lukuisia, mutta luoda voi myös omansa.
Kouvolassa sijaitsee Repoveden kansallispuisto, jonka kauniista maisemista löytyy kiipeilykallio Olhava. Siellä on kiipeilty jo 70-luvulta lähtien ja kallion juurella voi myös yöpyä, sillä sieltä löytyy nuotiopaikka, jonka ympärille mahtuu runsaasti telttoja. Olhavalta löytyy reittejä myös kaiken tasoisille kiipeilijöille aloittelijoista huippuosaajiin.

 

Pohjois-Amerikka

Yosemiten kansallispuisto Yhdysvalloissa on todellinen kiipeilijöiden paratiisi, sillä sieltä löytyy monenlaisia ja -tasoisia kiipeilyreittejä. Aloittelijoille sopii teknisesti helppo Snake Dike, joka tarjoaa noin tunnin kiipeilyelämyksen. Erittäin kokeneille kiipeilijöille on tarjolla legendaarinen, 900 metrin korkeuteen kohoava El Capitan, jota pidetään yhtenä vaikeimmista kiipeilykohteista.

Kun Yosemite peittyy talvisin lumeen, löytyy Etelä-Kalifornian Joshua Treestä jopa 7000 erilaista kiipeilyreittiä. Kevään tullen voi taas sitten suunnistaa Coloradoon Kalliovuorille, jonka jylhät graniittiseinämät tarjoavat haasteita kaikentasoisille. Utah on kallioista seutua ja siellä erityisesti Moab on tunnettu erikoisista kalliomuodostelmistaan, jotka kutsuvat elämyksellisiin kiipeilyhetkiin.
Stawamus Chief on Kanadan vastaus El Capitanille, sillä Vancouverin osavaltiossa sijaitseva Chief on todella jylhä kallio, jonka seinät kohoavat kutakuinkin pystysuoraan. Sen erilaiset halkeamat ja muodostelmat tarjoavat kiipeilyreittejä kaiken tasoisille kiipeilijöille.

 

Eurooppa

Kallioisesta Ranskasta löytyy sekä helppoja että vaikeampia reittejä. Aivan Pariisin ulkopuolella, vain 90 km päässä sijaitsee Fontainebleu, joka on paitsi yksi Ranskan kauneimpia puistoalueita, myös yksi hienoimpia kiipeilykohteita, joka sopii myös aloittelijoille. Fontainebleu sopii kiipeilyyn läpi vuoden ja reittejä on loputtomiin.

Ranskassa sijaitsee myös Mont Blanc, jossa voi kiipeillä minkä tasoiset kiipeilijät tahansa, mutta paikka alkaa olla niin suosittu, että turistilaumat muodostavat yhden vuorikiipeilyn vaaroista. Jos haluaa hieman rauhallisemmille seuduille kiipeilemään, kannattaa katsastaa Haute Provencen alue, jossa tunnin päässä toisistaan sijaitsevat, 1600 metrin korkeuteen kohoava Ceuse ja 700-metrinen Orpierre kutsuvat kiipeilijöitä lukemattomille reiteilleen.

Iso-Britannia koostuu erilaista, toisistaan hyvinkin paljon poikkeavista seuduista ja maisemista ja näin tarjoaa paljon erilaisia elämyksiä myös kiipeilijöille. Snowdonian kansallispuisto sijaitsee Walesissa ja sieltä löytyy myös saaren korkein huippu, Mount Snowdon. Tämä ei ole kuitenkaan ainoa kiipeilykohde tässä kansallispuistossa, vaan se on täynnä eritasoisia kiipeilykohteita.

Brimham Rocks Yorkshiressä näyttää siltä kuin jättiläinen olisi latonut laattakiviä päällekkäin siisteihin, jättimäisiin pinoihin. Tämä luonnonmuodostelma ei ole maailman korkein, mutta se on sekä elämyksellinen että haastava ja tarjoaa yllätyksiä tunneleista kauniisiin kaarimuodostelmiin.

 

Muu maailma

Tyynenmeren maista löytyy upeita kiipeilymaita, joista Uusi Seelannin upea luonto on kärkipäässä. Wharepapa sijaitsee pohjoisella saarella, vain kahden tunnin ajomatkan päässä Aucklandista ja se tarjoaa noin 800 erilaista, rauhallisessa maisemassa sijaitsevaa kiipeilyreittiä.
Thaimaassa, Krabin alueella sijaitsevat kalkkikivimuodostelmat houkuttelevat kiipeilijöitä ympäri maailmaa. Argentiinassa taas Patagonian upeat maisemat tarjoavat hienot puitteet Etelä-Amerikan parhaille kiipeilyreiteille, joita löytyy extreme-tasosta hieman rauhallisempaan rytmiin. Mainittakoon vielä Etelä-Afrikassa sijaitseva Rocklands, jossa kiipeilemiseen täytyy kuitenkin muistaa hankkia asianmukaiset luvat.